Et boligsalg kan hurtigt komme til at virke uoverskueligt. Der er mange ting man skal have styr på som sælger, hvor salgsopstilling, el-rapport og energirapport blot er nogle af tingene. Her kommer et par ting der er godt at vide angående energirapporter og energimærkninger.
Hvad er en energirapport?
En energirapport er en vigtig del af dit boligsalg. Det er en formalitet som skal være synlig for køber, når du har sat dit hus til salg og er i øvrigt lovpligtig. Energirapporten er vigtig, da den er fundamentet for det energimærke, som boligen får. Energimærket siger noget om boligens energiforbrug, og hvor meget man kommer til at betale for el, varme og vand. Det er dermed vigtigt med en energirapport, få rådgivning hos Husadvokaten om dette og andre relevante ting.
Energimærker
Energimærkerne går fra A til G, hvor A er den bedste placering, og G er den dårligste. Derfor kan det være nemmere at få solgt dit hus, hvis energimærket er i den rigtige ende af skalaen. Hvis dit hus er blevet vurderet til at have et energimærke i den dårlige ende, kan man også vælge at gøre noget ved det. Man kan vælge at energioptimere sit hus, ved at skifte varmekilde fra f.eks. oliefyr til varmepumpe, og dermed spare på strømmen og pengene. Men hvorfor så smide en masse penge i at få energioptimeret huset, hvis du alligevel skal sælge det? Fordi det dermed kan sælges til en højere pris. Kunden vil ofte også være mere interesseret i at købe huset, hvis energirapporten ser godt ud, og har et godt energimærke. Du kan også vælge ikke at energioptimere, og dermed kan køber selv vurdere, hvad de vil gøre. I en energirapport står der dog også forslag til energimæssige forbedringer, som køber selv kan foretage efter boligkøbet.