Hvad er et grønt tag?

Det ligger lidt i ordet. Et grønt tag er en form for tagbelægning, hvor der er græs på taget. Faktisk er det nærmere en form for mos, der er på taget – også kaldet sedum. Derfor vil du ofte støde på ordet sedumtag, når du søger information om grønne tage. Grønne tage er både smukke, miljøvenlige og økonomisk fordelagtige, og vi vil, i denne artikel, gå i dybden med den smarte grønne tagkonstruktion.

Hvorfor vælge det grønne tag?

Udover at de grønne tage har en vis form for charme, så er der mange fordele ved at vælge denne type tagbelægning. Grønne omgivelser øger livsglæden, og rent æstetisk er det derfor et godt valg. Rent teknisk har det dog også mange fordele. En af de største fordele ved det grønne tag, eller sedumtag, er, at det optager en stor del af nedbøren og dermed aflaster kloakken. Det nedbør planterne ikke optager, løber ned gennem tagets drænanlæg, videre til tagrenden, og ender til sidst i kloakken. På den måde løber vandet ned i et moderat tempo, hvilket er meget bedre for kloakken.

Desuden hjælper denne type tag med at isolere dit hus mod kulde, hvilket betyder, at du kan spare energi i hjemmet. Derudover har det også en støjdæmpende effekt.

Et grønt tag i bymiljøet gør både gavn for beboerne og hele byens miljø. Specielt i byen er det godt at kunne skåne kloakkerne, da det er et sted, hvor der i forvejen ikke er mange grønne områder. Økologisk bidrager det til højere luftfugtighed, reducerer mængden af skadelige stoffer i luften og afgiver ilt, der aftages af CO2 gennem fotosyntesen – og det lyder jo meget godt, synes du ikke?

En økonomisk fordel

Mange søger naturligvis økonomiske grundlag for at vælge en ny tagbelægning. Vi har allerede nævnt en væsentlig fordel ved det grønne tag, som gavner dig økonomisk – nemlig isolation. Isolationen sparer dig penge til varme i hjemmet. Det øger desuden husets værdi.

Det grønne tag er en forholdsvis billig form for tagbelægning, og det koster dig derfor heller ikke kassen. Har du et fladt tag, kan du, i nogle tilfælde, bruge tagarealet som en grøn terrasse og dermed øge hele din grunds areal.

Opbygning af grønne tage

Det typiske grønne tag er opbygget på følgende måde:

  1. Nederst bliver der lagt tagplader
  2. Ovenpå tagpladerne er der filt og gummimembran for at holde taget tæt
  3. De fleste belægninger har herefter en drænplade indbygget, som sikrer, at den grønne tagbelægning ikke drukner
  4. Ovenpå ligger et drænlag, som er en jordblanding, der er lavet specielt til dette
  5. Til sidst er der Sedumplanterne, som er den type plante, der skal bruges, da de er utroligt gode til at lagre vand i deres blade


Kan jeg gøre det selv?

Er du en rigtig gør det selv-type, som har de evner det kræver at lave denne tagkonstruktion og selv ønsker at montere det grønne tag, kan det godt lade sig gøre. Det kræver dog en vis form for erfaring med tagbelægning. Vi anbefaler derfor klart at bruge en professionel taglægger.

Helt fra bunden er et grønt tag opbygget som et almindeligt tag, og det er vigtigt at sikre sig, at det bliver gjort helt korrekt. Find gerne et firma, der er specialister i opbygning af et grønt tag som Phønix Tag, der har stor erfaring med disse løsninger.

Undersøg, om din bolig er egnet

Det er dog ikke alle huse, der kan få et grønt tag. Det afhænger af tagets hældning, tagets bærekraft og om det overhovedet er tilladt.

  • Tagets hældning må som hovedregel maksimum være på 30 grader
  • Belægningen vejer mellem 50-100 kg per kvadratmeter, så det er mange kilo, huset skal kunne holde til
  • Der er forskellige regler for, hvilken type tagbelægning man du bruge, afhængigt af hvor I landet du befinder dig. Kontakt derfor kommunen, inden du lægger for mange planer

Husk på, at det ikke kun er på din normale bolig, du kan lægge et grønt tag. Det egner sig også rigtig godt til sommerhuse, og det er også her, det hyppigst er anvendt.