Efterisolering af hulmuren – hvad du behøver at vide

Hvis du overvejer at efterisolere hulmuren i dit hjem, bør du kende både omkostningerne og de anvendte materialer. Du skal også overveje U-værdierne, og hvilke dele af dit hjem, du skal isolere. Heldigvis vil du være i stand til at lære mere om disse emner i denne artikel, og når du er færdig, vil du være i stand til at vælge den perfekte løsning til dit hjem.

Udgifter til hulmursisolering

Hulmursisolering er en fantastisk måde at reducere mængden af ​​varme, dit hjem mister. Omkostningerne ved at installere isoleringen er normalt ubetydelige og vil betale sig selv inden for to til fem år. Der er dog et par ting, du skal huske, inden du investerer i hulmursisolering. Først skal du sikre dig, at du får den bedst mulige isolering til dit hjem. Der findes flere typer efterisolering, og hver type har forskellige prise og egenskaber.

Omkostningerne til hulmursisolering afhænger normalt af den anvendte type materiale. Uldfibre, der traditionelt er fremstillet af fåreuld, er et miljøvenligt valg, der ikke koster for meget, og er en naturlig isolator. Små kugler af polystyren, kaldet EPS, kan også bruges. Disse er dog ikke så gode som polyurethanskum, som er den mest effektive isolator og også det bedste lydisolerende materiale.

Materialer anvendt til efterisolering

Der anvendes forskellige materialer til hulmursisolering. Nogle af dem er mineraluld. Den anden er ekspanderet polystyren, som er et stift letvægtsskum fremstillet ved at fortrænge pentan i små polystyrenperler. Hver enkelt er designet til at have sine egne unikke egenskaber, så du skal beslutte, hvilken der er den rigtige til dit hjem og den situation, hvor den skal bruges.

EPS er et andet populært materiale til hulmursisolering. Denne type efterisolering er ideel til smallere rum og har en lufttæt, spaltefri struktur. Polystyrengranulat kan dog undslippe gennem luftsten, så du skal være forsigtig, når du vælger EPS.

U-værdier af efterisolering af hulmuren

At vælge det rigtige isoleringsmateriale til en hulmur kan gøre en væsentlig forskel for ejendommens energieffektivitet. En standard hulmur har en U-værdi på omkring 1,6. Det betyder, at det effektivt kan forhindre varme i at slippe ud af huset. En murstensmur har derimod en U-værdi på 2,0, hvilket gør det nemt for varme at slippe ud og betyder en større elregning for boligejeren. Heldigvis kommer de fleste byggematerialer med specificerede værdier, som fortæller dig materialets faktiske varmeledningsevne.

Hvilke huse kan have gavn af hulmursisolering?

Hulmursisolering er bedst til boliger med mursten og bindingsværk med mindst to murede vægge og mindst 50 mm luftrum imellem dem. Huse bygget mellem 1930 og 1995 er de mest tilbøjelige til at drage fordel af denne type isolering. Huse bygget før den periode har typisk solide vægge og er muligvis ikke isoleret.

Hulmursisolering er en nem måde at forbedre energieffektiviteten i dit hjem og reducere energiomkostningerne. Den er typisk lavet af en polystyren- eller uldbaseret fyldning og kan placeres i hulrummet mellem ydervæg og indervæg. Denne type efterisoleringisolering er almindelig i moderne boliger og ligner den isolering, der findes på et loft. 

Huse fra før 1920 har normalt solide vægge, og da de ofte ikke var isoleret, lader den en stor del af varmen slippe ud. Som følge heraf kan et u-fyldt hulrum stå for så meget som 35 % af dit hjems varmetab, så har du derfor et ældre hus, kan du med stor fordel drage nytte af efterisolering af din hulmur.