lyspære

Gør din bolig energivenlig og skån miljøet

Der er i den grad kommet fokus på bæredygtighed og klima, og flere og flere mennesker gør en lang række tiltag for at leve en mere bæredygtig hverdag. Det betyder også, at mange mennesker investerer i at gøre deres boliger mere energivenlige. Og det er ikke kun godt for vores natur og klima. Du sparer nemlig også temmelig mange penge hver eneste måned. 

Bæredygtighed

Fordele ved en bæredygtig bolig

Som nævnt sparer du en del penge ved at gøre din bolig mere energivenlig og nøje overveje de løsninger, du vælger for dit hjem. Du kan for eksempel effektivisere boligens energiforbrug ved at udskifte for eksempel gamle gas- og oliefyr med eksempelvis jordvarme, varmepumper eller solceller.

Du kan desuden spare op til 70 % af varmeudgifterne med en bedre isolering og ved at udskifte vinduerne til nogle mere energivenlige af slagsen. 

Står du over for at skulle bygge nyt hus, bør du overveje udelukkende at benytte dig af bæredygtige materialer. Det sikrer nemlig et meget bedre indeklima og formindsker risikoen for allergi og astma. Lad ubehandlede overflader stå, så du ikke behøver at male dem løbende, og sæt gerne skyggelister op i samlingen mellem væg og loft. På den måde sikrer du, at væggene ikke afgiver nogen form for ubehagelige stoffer, og de bliver også nemmere at reparere. Desuden holder bæredygtige og naturlige materialer meget længere.

Hold øje med dit elforbrug

Det kan være rart at vide, hvad der bruger mest energi i dit hjem, så du bedre kan forholde dig til, om nogle ting skal udskiftes til noget mere miljøvenligt, der også belønner din pengepung. Invester aktivt i elektriske apparater, der har et lavt energiforbrug, og hav som mål, at I kun må bruge 1000 kWh/år per person. Den gennemsnitlige dansker bruger faktisk hele 1600 kWh/år, men det kan sagtens reduceres kraftigt, uden at du behøver at give afkald på hverken komfort eller behagelige vaner. 

Hvis man tænker over det i hverdagen, husker at slukke lyset i de rum, man ikke er i, begrænser omfanget af elvarme i gulvet, sørger for at fylde opvaskemaskinen, inden den sættes i gang og så videre, så tæller det faktisk alt sammen meget tungt i det samlede energiforbrug.

Udskift også de gamle elektriske apparater i hjemmet, som trækker mere energi, end du kan forsvare. Har du for eksempel et gammelt løbebånd fra 80’erne stående, så udskift det med et lavenergi løbebånd i stedet. På samme vis gælder for alle øvrige elektriske apparater.

Energivenlig

Gode energivaner

Der er en masse gode vaner, som du lige så godt kan tillære dig selv og din familie med det samme i jagten mod at begrænse energiforbruget og få flere penge på bankkontoen. 

Husk for eksempel altid at fylde vaskemaskinen helt, inden du sætter en vaskemaskine over. Undersøgelser viser, at den gennemsnitlige dansker kun putter 3,2 kg. tøj i vaskemaskinen ad gangen, selvom vaskemaskinen kan klare op til 8 kg., og det koster både din pengepung og miljøet dyrt hver gang. I samme forbindelse bør du vaske så meget tøj som muligt på 20-30 grader, idet du dermed kan spare op til 55% af energiforbruget.

Du bør også undlade at tørretumble tøjet og i stedet hænge det våde vasketøj op. 

Sluk desuden lyset i alle de rum, du ikke opholder dig i, og brug kun LED og sparepærer. Du skal desuden holde køleskabet på 5 grader og fryseren på -18 grader – hver gang du sænker graderne, stiger dit forbrug nemlig massivt.

Og endelig skal du altid huske også at fylde opvaskemaskinen helt op, inden du vasker service, og sørg for at holde temperaturen ved 50 grader. En opvask ved 65 grader koster nemlig mellem 10 og 20 % mere.

Skriv en kommentar