Dette indhold er sponsoreret
Varmeregningerne stiger hastigt til vejrs i øjeblikket, og det kan mærkes på de flestes økonomi. For varme er en konstant økonomisk udgift i vinterhalvåret, som man ikke kan undgå. Man kan dog gøre sit for at reducere udgifterne, men det kræver en investering, der på sigt faktisk vil øge husets værdi. Læs med her og bliv klogere.
Isolering af tag og loft
Hvis man ønsker at holde på varmen, bør man vælge isolering af loft. For man kan have nok så isolerede vægge, vinduer og døre, men hvis loftet ikke er isoleret, kan varmen nemt slippe ud gennem loftet og taget.
Vær særligt opmærksom på de ældre huse
Især ved huse bygget mellem 1970’erne-1990’erne er dette et problem, da der i denne periode blev brugt en meget tynd form for isolering. Om vinteren kan man se, om loftet trænger til isolering, hvis det sneer. Hvis sneen smelter på taget, kan det være et tegn på, at varmen fra huset slipper op igennem loftet.
Undgå problemer med taget
Det er også vigtigt, at taget er i god stand, både i forhold til varmen og husets stand. Hvis der er hul i taget, slipper varmen meget nemt ud, og desuden kan regnvand trænge ind. Det kan give store problemer i selve konstruktionen, da der kan komme vandskader og svamp, som man gerne vil undgå.
Isolering af ydermure og energibesparende vinduer og døre
Der er sket meget i de sidste 50 år, når det kommer til konstruktion og byggematerialer. Mange ældre vinduer og døre er utætte, og det betyder, at varmen nemt kan slippe ud, og det kan trække ind med kold luft. Det er derfor en vigtig post at investere i, hvis man ønsker at holde varmen inde og kulden ude.
Overvej en hulmursisolering
De fleste danske huse er samtidig bygget med hulmure, og det er også et af de steder, hvor varmen nemt kan slippe ud. Det kan derfor være en god idé at få hulmursisoleret sit hus.
Hvorfor stiger varmepriserne?
Priserne på el og naturgas er steget voldsomt på grund af manglende opfyldning af energilagrene. Der har desuden været store udsving i behovet for energi, fordi hele verdens produktion og energibehov har været påvirket af pandemien, som resulterede i en årgang med hjemmearbejde og et nedsat forbrug, særligt blandt virksomheder.
Vejret og politiske spændinger
Derudover har vejret været anderledes i 2021, og da Danmark primært forsynes af energikilder som vind og vand, påvirker ændringer i disse faktorer produktionen og priserne i høj grad. De politiske spændinger mellem Rusland og store dele af den vestlige verden påvirker også de stigende varmepriser.
Hvad kan man ellers gøre for at spare på varmeregningen?
Man kan reducere sin varmeregning betydeligt ved at sænke temperaturen i hjemmet. Det betyder dog ikke, at man skal fryse og have et koldt hjem. Man kan nøjes med at sænke temperaturen med 1-2 grader og på den måde vinde en hel del på varmeregningen.
Godt med tøj
Man kan også med fordel klæde sig godt på derhjemme og finde tæpper og hjemmesko frem til vinteren, hvis man ønsker at spare på varmeregningen på dén måde.
Pengene værd
Der er altså mange mulige tiltag, man kan benytte sig af, når man ønsker at reducere varmeregningen. Selvom de fleste af dem kræver en større investering, vil det betale sig, både når det kommer til regninger, der skal betales, men også når det kommer til husets generelle værdi, da store energiforbedringer vægter højt i husets tilstandsrapport.
Hellere lidt end ingenting
Der vil formentlig være mest at hente, hvis man både sørger for at isolere loft, tag, døre, vinduer og vægge, men lidt har også ret, og resten kan komme hen ad vejen, hvis budgettet ikke rækker til den helt store energirenovering.