hvad er energi

Hvad er energi?

Det lyder som et helt uskyldigt og simpelt spørgsmål. Noget som en 3-årig kunne finde på at stille, og i samme boldgade som ”hvorfor er bananen krum”? Men ofte er det netop disse simple spørgsmål, der får de grå celler til at gløde i søgen efter et korrekt svar. Eller ved du måske hvorfor bananen er krum?

Der findes helt sikkert en videnskabeligt acceptabel forklaring. Men hvilken? Og hvordan kan du finde den? Netop dette spørgsmål bliver i Tyskland brugt som et afvæbnende modspørgsmål. Når du bliver spurgt et umuligt spørgsmål, kan du svare med ”hvorfor er bananen krum”? Så har modparten fattet at det var et dumt spørgsmål.

Lad os så prøve igen. Du spørger: ”hvad er energi”? Svaret er: ”hvorfor er bananen krum”?

Et svar til at fylde bøger med

Problemet med dette simple spørgsmål er at der ikke findes et simpelt svar. Tværtimod, der er skrevet tusindvis af bøger der prøver at besvare det. Det kan også besvares på mange forskellige plan. Hvilken slags energi? Elektrisk, kinetisk, termisk, kemisk, nuklear, eller psykisk? Eller Chi, hvad kineserne kalder for livsenergien?

Faktisk findes der et ganske simpelt svar: ”Alt”. Alt er i sidste ende energi. Men energi har mange forskellige former. Varme er en tilstandsform for energi. Bevægelse en anden. Og materie, altså fast stof som vores kroppe også er lavet af, er også en energitilstandsform. Det kan koges ned til, at i sidste ende er alt hvad vi kan se, høre, lugte, føle eller fornemme, energi.

Energi kan hverken skabes eller destrueres

Når vi fremstiller noget, uanset hvad det måtte være, så er det faktisk ingen skabelsesproces. Når vi ”skaber” noget, ændrer vi i virkeligheden kun tingenes tilstande, former og funktioner. Vi omformer, snarere end skaber. Dette er udtrykt i en naturlov, termodynamikkens første hovedsætning. Den siger at mængden af energi i universet er uforanderlig. Energi kan hverken skabes eller destrueres. Den kan kun omformes fra en tilstandsform til en anden.

Skabelse findes kun i religion og i myter. Gud har skabt universet, hvis du vil tro på det. For oplyste moderne mennesker lyder konceptet af en skabende gud langt ude i hampen. Men inden du nikker bekræftende, synes du at den videnskabelige forklaring på universets skabelse lyder mere realistisk?

Jf. den herskende teori, er hele universet opstået igennem en eksplosion. Big Bang teorien siger at hele universets masse har været koncentreret i et uendeligt lille punkt. Så lille at det hverken ville kunne ses eller måles med et elektronmikroskop. Og på et tidspunkt… Her kunne du indvende: ok, men hvad er et tidspunkt, og hvor kommer det fra, når der ikke engang fandtes et univers?

Verdenshistoriens allerførste brag

Jamen, på et tidspunkt altså, eksploderede hele molevitten med et kæmpe brag. Varmt blev det også. Så varmt at al materie var i en superhed plasmatilstand. Det er gas der er så varmt at det opfører sig som en væske, hvis du skulle spørge. Ud af dette varme plasma har i løbet af de seneste 13 milliarder år dannet sig alt vi i dag kan se og måle. Sandsynligvis også det vi ikke kan se og måle, som fylder endnu mere.

Hvordan kan vi vide det? Selv om vi ikke kan se den ”mørke materie” så kan vi beregne at den må være der.

Du må selv afgøre hvilken forklaring der lyder mest realistisk. En skabende gud, eller et kæmpe brag. Begge modeller virker i hvert fald en smule syret, mildest talt.  Og så er vi endnu ikke nået til kvantefysik. Der bliver det rigtigt surrealistisk, med dele af atomdele der både kan eksistere og ikke eksistere i samme øjeblik. At de også kan være to steder samtidigt, er kun en ekstra lille detalje.

Hvad var lige spørgsmålet?

Alt liv på jorden er solenergi

Du har måske hørt om nogle folk der søger efter gratis og ubegrænset energi. Internettet er fyldt med alle mulige opskrifter. Sammensværgelsesteorier om magtfulde kræfter, der skal forhindre at vi nogensinde opdager hvordan vi kan få energi gratis, har mange troende. Smarte folk der finder metoder til gratis energi bliver angiveligt myrdet af energiselskaber etc.

Det sjove er, at vi er omgivet af gratis og ubegrænset energi. Og vi bruger den også. Al energi på jorden kommer fra solen. Og derved også alt liv. Alt er lavet af stjernestøv, organisk og uorganisk, det er hip som hap. Alt liv kører på solenergi.

Når vi brænder olie, er det solenergi som har været oplagret i millioner af år. Husk, at energi ikke kan forsvinde. Solens energi igennem millioner af år gemmer sig simpelthen i jordens materie. Og der kan vi hente og forvandle den til en slags energi, vi kan bruge.

Skabt af ild

Civilisationen begyndte i det øjeblik vi lærte at kontrollere ild. Med ild som energikilde har vi lært at bygge byer, lave værktøj, våben og mad. Ild var vores direkte energikilde frem til dampmaskinen. Men så fandt vi på noget helt nyt: elektromagnetisk energi. Den har altid eksisteret, vi vidste det bare ikke. Elektricitet er et helt naturligt fænomen, ligesom ild. Alt liv er afhængig af elektromagnetisme. Det er nemlig sådan, celler fungerer og kommunikerer med hinanden.

Men da vi lærte at kontrollere elektricitet, åbnede der sig et helt nyt kapitel. Det er nu lidt over 200 år, at vi kan bruge elektricitet. Med hjælp af elektromagnetisme har vi på få generationer skabt alt det der udgør det moderne liv: telefon, bil, radio, TV, massetransport, flymaskiner, computere, Internet etc.

Energien kommer ud af væggen

I dag er det helt naturligt for os, at vi får ubegrænset energi igennem en stikdåse i væggen. Hvordan kommer den der? Hvis du bor i Midtjylland, så får du sandsynligvis strømmen leveret af EnergiMidt. EnergiMidt er et forsynings- og bredbåndsselskab med hovedsæde i Silkeborg. EnergiMidt er et dansk andelsselskab, dvs. det ejes af sine kunder. EnergiMidt har en omsætning på over 2 milliarder kroner og over 700 ansatte.

Udover elektricitet og bredbånd leverer EnergiMidt også vand og varme, og er et af Danmarks største energiselskaber.

Skriv en kommentar