Hvad kan banker og pensionsfonde tilbyde af lån?

Overvejer du at købe fast ejendom? Boligmarkedet kan være en svær størrelse at greje for mange mennesker, men det bliver oftest en ting, som de fleste før eller siden får brug for. Når du har bestemt dig for at blive husejer, så er det her, at jagten går ind på at finde det lån med de bedste betingelser. Der er flere forskellige måder at optage et lån på, og du kan også finde flere typer af lån, som vi vil gennemgå i dag.

Traditionelt banklån eller realkreditlån

Du kan få et lån i banken, som er særlig lavet til boligkøb. Disse boliglån, eller realkreditlån, dækker op til 80% af en boligs værdi. Resten skal man enten selv finansiere eller finde andre låntyper til – så ofte kan man derfor slippe afsted med at lægge et mindre beløb i starten. Udover banker, så kan man også få lån hos en række andre steder – f.eks. realkreditinstituttet, sparekasse eller visse pensionsselskaber. 

Ekstra info: Lån i de nordiske

Ved du egentlig hvad lån til fast ejendom hedder i de forskellige nordiske lande? Hvis du skal på boligjagt rundt omkring i Norden, er det smart at kende betegnelserne:

  • Dansk: ”Lån”, eller ”realkredit”
  • Svensk: ”Lån” eller ”bolån”
  • Norsk: ”Lån” eller ”huslån”
  • Islandsk: ”Lán”
  • Finsk: ”Lainata”

Fast eller variabel rente?

Det afhænger både meget af din egen økonomiske situation og så risikovillig når det gælder om at vælge det rette lån. Oftest er realkreditlån fastforrentede, og hvis du kan lægge en god sum i boligen fra start kontant, så kan du oftest få mere fordelagtige betingelser. Omvendt kan en variabel rente også være en løsning (mange udnyttede særligt lave renter) i visse tilfælde, hvor man så faktisk kan ende med et billigere lån i en periode. Det er vigtigt at følge boligmarkedet – mange husejere omlægger af og til deres lån i huset, så de får den bedst mulige rente. Endelig, så er det selvfølgelig også vigtigt at være opmærksom på opsigelsesbetingelser i de forskellige lån. Et banklån kan typisk opsiges af banken, mens der er mere faste betingelser for et realkreditlån.

Andre nyttige låntyper

Mange banker tilbyder flere forskellige låneprodukter der relaterer sig til fast ejendom. Måske har du brug for at låne ekstra udover dit realkredit- eller banklån for at få fat i din drømmebolig, eller måske skal du i gang med at renovere din bolig og installere klimavenlig isolering eller opvarmning? Uanset hvad, er det altid værd at tjekke hvilke muligheder ens bank eller realkreditinstitut kan tilbyde.

Nyttige tips

Hvis det føles svært at overskue boligmarkedet og alle de forskellige lån derude, så findes der forskellige låneberegnere på internettet, der kan hjælpe dig i gang med at finde det rette lån til din situation. Derudover findes der også realkreditmæglere, der kan fungere som et ekstra lag af beskyttelse og rådgivning. Dette kan også hjælpe dig med at blive mere tryg med dit boligkøb.