Indmuringsdåser – hvad er det, og hvorfor er det vigtigt?

Dette indhold er sponsoreret

En indmuringsdåse er en del af en fast elinstallation. Den er indmuret i væggen og indeholder en stikkontakt. Det er vigtigt at have en sådan dåse, fordi det beskytter stikkontakten og ledningerne fra fugt og skader. Det kan også gøre det nemmere at udskifte eller reparere stikkontakter, hvis der er et problem. Mere om indmuringsdåser kan du blive klogere på her.

Hvad er en indmuringsdåse?

Denne type dåse befinder sig bag ved en stikkontakt, som sidder i væggen. Den indeholder stikket, og den beskytter ledningerne bagved væggen. Det er vigtigt, at kvaliteten på dåserne er i top, fordi de er en del af din boligs sikkerhed i forhold til elinstallationer.

Den skal blandt andet være fugtresistent, så der ikke kan komme fugt ind i ledningerne. En sådan dåse er altså en beskyttelse til stikkontakter og ledninger, som er placeret inde i væggen.

Hvordan tilslutter man den?

Det er vigtigt at tilslutningen udføres af en autoriseret el-installatør, da det er en fast elinstallation. Dåsen tilsluttes ved at lave et hul i væggen til dåsen, som en smule større end selve dåsen.

En indmuringsdåse skal typisk placeres i en massiv stenvæg, som eksempelvis en betonvæg. Derefter monteres kabler og el-dåsen fastgøres, så den er i vatter, og den indmures i væggen. Det forhindrer ledningskaos og sikrer en bolig, der er mere optimal at bo i.

Forskellige muligheder

En indmuringsdåse er en type af elinstallation, der bruges til at fordele og styre strømforsyningen i et hus eller en bygning. Dåserne findes i forskellige størrelser og former, alt efter hvilket behov de skal dække. De fleste indmuringsdåser har plads til tre ledninger i form af to faser og en jordledning. Men der findes også udgaver med fire ledninger i form af to faser, en jordledning og en neutral ledning.

De fleste moderne huse er forsynet med en 400 ampere dåse, men ældre huse kan have mindre installationer på 200 ampere. Hvilken størrelse man vælger afhænger af, hvor mange moduler, man har behov for i sin installation. Det vil sige, hvor mange stikkontakter og afbrydere, man ønsker at have i sin bolig. En dåse med 2 moduler vil passe til en stikkontakt og en afbryder.

Forhåbentlig er du nu blevet klogere på indmuringsdåser, som det er vigtigt at have et godt kendskab til. For indmuringsdåser af god kvalitet er en vigtig del af den faste elinstallation, som der skal være styr på, når man skal installere nye stikkontakter i boligen.