Kan det betale sig at holde øje med kWh-prisen?

Denne artikel indeholder annonceret indhold. Annonce fra NRGI.

Det er efterhånden de færreste, der ikke har skævet lidt mere til kWh-priserne, end de plejer. Og det med god grund, da der i mange tilfælde kan være penge at spare, hvis du tænker den skiftende kWh-pris med i dagens gøremål. Her forklarer vi hvordan.

Hvilken elaftale har du?

På det seneste har mange danskere brugt mere tid end ellers på at sætte sig ind i kWh-priserne, og er du ikke kommet med på bølgen endnu, er det på tide. Der kan være penge at spare – dog ikke for alle. Det afhænger nemlig af din elaftale, og der er flere slags:

  • Elaftale med variabel pris
  • Elaftale med fast pris

Hvad koster en kWh?”, har du måske spurgt dig selv. Svaret er, at elpriserne går op og ned, hvilket betyder, at en kWh vil være dyrere i de timer, hvor der er meget efterspørgsel på dem – for eksempel om morgenen og sen eftermiddag/aften. Prisen kan faktisk variere med op til 4-5 kroner per kWh, og i længden kan det blive til en del. Prisen afhænger af udbuddet af energi og efterspørgslen hos danskerne.

 

Har du en elaftale med en variabel pris, kan du udnytte dette, hvis du fortrinsvis lægger dit forbrug i de tidsintervaller, hvor efterspørgslen er lav. Har du derimod en elaftale med en fast pris, kan du ikke benytte dig af dette – du vil betale samme pris døgnet rundt.

 

Hvordan kan jeg udnytte den laveste kWh-pris?

Hvis du har en elaftale med en variabel pris, kan du som udgangspunkt spare en del penge på den lange bane, hvis du går uden om ”myldretiden”. Den indtræffer ofte  omkring klokken 6-9 og igen fra klokken 16-20. Du kan altid finde kWh-priserne online og dermed finde de tidspunkter, hvor prisen er lavest.

 

Hvad kan jeg ellers gøre for at spare?

Hvis du gerne vil spare på andre måder, kan du gøre noget på både den lange og korte bane. Solenergi er en måde. Med solceller kan du udnytte solens strålertil strømproduktion. Du kan også udskifte din varmekilde, hvis den er en pengesluger – skift gerne til en varmepumpe, som ofte anses for at være den billigste opvarmningsform til hjemmet.

 

Derudover kan du holde igen med det varme vand ved at forkorte dine bade, og du kan måske sænke den indendørs temperatur med én grad eller to. Husk også at slukke lamperne i de rum, hvor du ikke befinder dig, og lad være med at have elektronik der står på standby. Sluk det i stedet.