Elbil der lades op

Sådan vælger du den rigtige oplader til din elbil

Der er flere ting, der er vigtige at have sig for øje, når det kommer til valget af lader til din elbil. Det kan ofte være svært at overskue, hvilket produkt du skal vælge, når du bevæger dig ud på et så nyt marked, som elbilsmarkedet trods alt stadig er i dag. Læs artiklen her og få hjælp til at vælge, hvilken lader til elbil du skal have!

Laderstation Tesla

Hvor mange kW kan opladeren klare?

Et vigtigt spørgsmål at stille sig selv er, hvor mange kW opladeren kan kanalisere ind i din elbil. Det er nemlig afgørende for, hvor hurtigt opladeren kan lade batteriet op.

Det kommer i høj grad an på, hvilken type forbruger du er. Har du brug for en oplader til dit hjem, og skal din elbil primært lade op om natten? I en sådan situation vil det ikke være vigtigt, om opladeren kan lade din elbil fra 20 % til 100 % på tre eller seks timer.

Er der derimod tale om en oplader, der skal anbringes på din arbejdsplads, kan det godt være en ekstra bonus, hvis opladeren kan nå at lade din elbil helt op, selv hvis du kun er på kontoret i fire timer.

Elbilsfabrikanten Tesla har offentligt tilgængelige laderstationer, som de kalder for ’Superchargers’. Deres nyligt annoncerede V3 Superchargere kan lade Teslas elbiler med en peak hastigheden på 250 kW. Dette er dog på ingen måde nødvendigt til hverken opladere i hjemmet eller på arbejdspladser, og derfor kan de fleste produkter på markedet også kun lade elbiler med en hastighed på 3,7-11 kW og nogle helt op til 22 kW.

Hvis du blot ønsker at benytte dig af opladning i hjemmet om natten, kan en lader med en hastighed på 3,7 kW eller 11 kW være tilstrækkeligt for de fleste, mens det for visse forbrugere vil være fordelagtigt med en ladehastighed på 22 kW. Hvis der er tale om en oplader til en større arbejdsplads, vil en 22 kW oplader formentlig være det bedste bud.

Den praktiske oplader til din elbil

Selvom du måske på nuværende tidspunkt kun har én elbil, så er det altid vigtigt at tænke langsigtet. Derfor bør du også fremtidssikre dit køb af oplader, da du måske en dag står med et behov for at få en til elbil. I den situation vil det være en stor fordel, hvis du let kan udbygge din ladestation, så begge dine elbiler har mulighed for at lade via det samme system.

Der findes i dag opladere, som nemt kan udvides, så de fx går fra at kunne oplade en elbil til op til tre elbiler. På den måde kan du opgradere dit system til at kunne håndtere både en eller to ekstra elbiler, hvis du bare ikke kan få nok af fremtidens personbiler.

Du bør desuden gøre dig en anden praktisk overvejelse i forbindelse med vedligeholdelsen af opladeren. Skal den være placeret udenfor eller indenfor i en garage?

Placeres opladeren i en garage, er det svært at forestille sig nogen problemer. Skal den derimod monteres udenfor, bør du overveje opladerens IP-kode. Her er den generelle anbefaling, at en oplader skal være IP54-certificeret for at kunne klare det danske vejr.

Illustration af lader til elbil

Fordelene ved en smart oplader

I en tidsalder hvor flere og flere produkter kobles på nettet, er der selvfølgelig også producenter, som tilbyder en smart oplader til din elbil. Dette åbner for en del muligheder, som i sidste ende kan spare dig penge.

Nogle opladere kan styres via din smartphone. Her kan du eksempelvis styre, om der skal lades med det maksimale antal kW, eller om skal benyttes en lavere ladehastighed for både at spare strøm og skåne batteriet.

Ydermere kan du via din smartphone indstille din oplader til at lade din elbil på bestemte tidspunkter. For eksempel kan du indstille den til at påbegynde ladning af din elbil kl 01:00 om natten. På dette tidspunkt er der i langt højere grad et overskud af grøn strøm, end når den typiske dansker kommer hjem fra arbejde omkring kl 16:00-17:00. I sidste ende gør det jo ingen forskel for dig, hvornår din elbil bliver ladet op, så længde den er klar om morgenen næste dag.

Om få år vil der i Danmark med indførslen af det såkaldte ’Smart Grid’-system også være en økonomisk gevinst at hente ved at lade din elbil op om natten. Elselskaberne vil nemlig overgå til timeafregning, hvorved strømmen vil være relativt dyrere på de tidspunkter, hvor der bliver brugt store mængder strøm. Indtil da er fordelen ved at oplade din elbil om natten altså primært, at du får muligheden for at pudse klimaglorien lidt mere.

Skriv en kommentar