Sådan får du et større hus uden en større varmeregning

Der kan snildt opstå et behov for mere plads i boligen. For mange betyder det, at de går i gang med at bygge til boligen. Dette vil i sig selv være et bekosteligt projekt, men det vil også komme til at koste på den månedlige energiregning – både i forhold til varme og lys. I stedet for at tænke på udvidelse, kan det for nogle være mere fordelagtigt at se nærmere på, hvordan man an udnytte de eksisterende kvadratmeter bedre. Her tænkes der naturligvis ikke på at leve mere minimalistisk eller på at ændre indretningen af møblerne – men hvad med at ændre indretningen af indervæggene? Læs med videre og bliv klogere på, hvad nedrivning af en indervæg omfatter, samt hvordan det kan give dg mere plads i boligen.

Åbent layout giver mere luft

Når et hus er indrettet med mange små rum, kan det føles som om, at der er langt færre kvadratmeter, end hvis man har et åbent layout. Dertil kommer, at der gerne skal være luft omkring de mange vægge og døre, så man kan komme rundt. Dette i sig selv optager plads, men det er væggene i sig selv, der får kvadratmeterne til at synes færre.

Har du eksempelvis dit køkken og stue delt i to rum, kan du skaffe dig selv meget mere plads og luft i indretningen, hvis du vælter væggen imellem stue og køkken. Er der både plads til en spiseplads i køkkenet og i stuen, kan du nøjes med at bruge det ene område, når væggen er væltet. Det andet område kan stå urørt eller indrettes med eksempelvis et rullebord med lidt nips og planter. Derved bliver rummet stort og åbent, uden det ser dumt ud.

Få altid professionel rådgivning til nedrivning af vægge

Det er dog ikke sådan lige til at vælte en indervæg. Inden du går i gang, skal du sikre dig, at væggen hverken er bærende eller stabiliserende. En bærende væg støtter op om tagkonstruktionen og bærer dermed vægten. En stabiliserende væg støtter væggene mod pres udefra – eksempelvis fra vind osv., således at væggene ikke kan begynde at hælde.

Det vil være klogest at få et firma til at fastslå, om en væg er bærende, stabiliserende eller blot kan fjernes uden videre, så du undgår skader i fundament og vægge. Dette kan et ingeniørfirma regne sig frem til. Du kan ligeledes få et firma til at udarbejde plantegninger for det nye layout, samt skitser for den midlertidige stabilisering.