Sådan holder du din bolig sund

Denne artikel indeholder annonceret indhold

 

De fleste opholder sig i deres hjem mange timer om dagen, så derfor er det vigtigt at have et sundt indeklima. Et godt indeklima sørger for et godt velbefindende, så du ikke så let udvikler allergiske sygdomme. Er du i tvivl om, hvordan du holder din bolig sund, kan du læse med her.

 

En sund bolig er lig med en sund familie

Sundheden og helbredet er det måske allervigtigste, vi har, og derfor bør vi værne om det. Sundhed er både den mad, vi indtager, den motion, vi dyrker, den livsstil, vi fører og det hjem, vi befinder os i. Når det gælder sundheden i hjemmet, kan du gøre følgende for at sikre et godt indeklima:

 

  • Luft ud
  • Pas på med forurenende kilder
  • Støvsug én gang om ugen
  • Skift sengetøj ofte

 

Herunder uddyber vi hver af ovenstående faktorer.

 

Luft ud hver dag

Udluftning er en meget vigtig kilde til et godt indeklima, for når du lufter ud i boligen med gennemtræk, forsvinder mange af de skadelige partikler, der opstår i løbet af dagen. Det kan være fugt og damp fra bad og madlavning – husk i den forbindelse at lukke døren til badeværelsesdøren, når du bader, og husk emhætten, når du laver mad.

 

Udluftningen fjerner også overfladisk støv, skidt og snavs samt lugte og os, og så er udluftning med til at holde luftfugtigheden lav. Skadelige mikroorganismer som støvmider trives godt i fugtige omgivelser, så derfor vil en lav luftfugtighed give dem ringere forhold at leve i. Luft ud hver dag – året rundt – og gerne i 10 minutter ad gangen.

 

Pas på de forurenende kilder

Der er mange objekter i hjemmet, der afgiver skadelig kemi og partikler. Det kan være alt fra teknologi til nye møbler og genstande samt stearinlys og brændeovne. Derfor bør du altid lufte ud, når du har købt nye møbler, og hold gerne igen med stearinlysene – de er hyggelige, men sodpartiklerne er usunde. Det samme gælder for den traditionelle brændeovn. Den er hyggelig, men skadelig. Du kan med fordel udskifte stearinlysene med LED-lys og brændeovnen med en biopejs. Den hverken soder eller asker.

 

Støvsug hver uge

Du bør altid støvsuge mindst én gang om ugen, og har du pelsede kæledyr eller allergikere i husstanden, bør du gøre det oftere. Husk også at tørre støv af overflader som borde, lamper, reoler og billeder samt under møblerne.

 

Skift sengetøj hver anden uge

Støvmider elsker det lune og fugtige klima i sengen, så skift sengetøjet hver anden uge, og vask det altid på 60 grader – så dør mikroorganismerne. Husk dog, at når du har vasket tøj, så bør du ikke tørre det indendørs. Brug tørresnoren i det fri eller til nøds tørretumbleren.