Sådan vælger du den rigtige varmepumpe

Er du ved at være træt af de høje elregninger, eller har du i længere tid overvejet at investere i en varmepumpe? Så er du kommet til det rette sted. Denne artikel vil forklare, hvad en varmepumpe er, hvordan den fungerer samt hjælp til valg af varmepumpe. Så først og fremmest:

 

Hvad er en varmepumpe, og hvordan fungerer den?

Kort sagt er en varmepumpe et elektrisk apparat, som omsætter energi til varme. Den vejer omtrent 60kg og er derfor ikke større end et almindeligt køleskab. Energien får den fra jorden eller luften, og den kan producere både varme og varmt vand. En varmepumpe kan derfor nemt erstatte olie- og gasfyr samt el-varme, du får gennem dine radiatorer. Det er miljøvenligt at have en varmepumpe, da den udnytter allerede-eksisterende energipartikler og ikke brænder eksempelvis kul af, som forurener luften. Hvis en varmepumpe er korrekt installeret, kan den have en levetid på op til 20 år. Den skal desuden ikke vedligeholdes efterfølgende, men du er dog forpligtet til et årligt serviceeftersyn. En varmepumpe er derfor være en god, økonomisk og miljøvenlig investering.

 

Hvordan vælger du den rigtige varmepumpe til dit hjem?

Der findes mange forskellige varmepumper, men der er også to slags forskellige; luft-til-vand varmepumpe og luft-til-luft varmepumpe. En luft-til-vand varmepumpe leverer både varme og varmt vand til boligen, men en luft–til-luft varmepumpe leverer kun varme. Det kommer altså helt an på dine behov, og hvis varmt vand er dækket ind, så er det måske kun nødvendigt med en luft-til-luft varmepumpe. Der er dog visse ting du skal være opmærksom på ved begge slags, og de vil ridses op separat.

 

Luft-til-vand varmepumpe vs. luft-til-luft varmepumpe

En luft-til-vand varmepumpe kan kun benyttes til et hus, som i forvejen opvarmes af et vandbåret radiatorsystem eller gulvvarme. Hvis du ikke har nogen af disse, vil det koste betydeligt mere at få denne varmepumpe installeret i dit hjem. Men selv hvis du har et vandbåret radiatorsystem, er det smart at få dine radiatorer vurderet først, da det ellers kan være en dårlig investering, hvis de er for små. Installering af en luft-til-vand pumpe kan godt rende op i de hundrede tusinde, hvorfor det er godt at sætte sig godt ind i det, før du investerer i sådan en. Luft-til-luft varmepumpe er billigere at installere, men til gengæld leverer den også kun varm luft og ikke varmt vand. Det er derfor en god ide at overveje, hvad du har mest brug for til dit hjem.