Det bliver i dag mere og mere populært at få installeret en varmepumpe. Der er rigtig mange penge at spare i længden med en varmepumpe i stedet for for eksempel et olie/gasfyr.
Herudover så har varmepumpen også en række fordele, som gør det attraktivt at have. Det er bedre for klimaet at bruge en varmepumpe i stedet for traditionel opvarmning af ens bolig.
Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe er helt præcist en pumpe, som bruger varmen fra jorden eller luften til at varme din bolig op.
Varmepumper kan i princippet bruges i alle typer bygninger. Den kan kobles til både radiatorer og gulvvarme selvom bygningen ikke har et fordelingsanlæg. Hvis bygninger har et fordelingsanlæg, så kan varmepumpen også bruges til at varme vandet man bruger i bygningen.
Brug af en varmepumpe kræver dog, at der er nok radiatorer og at huset er velisoleret. Hvis de krav ikke opfyldes, så vil varmepumpen skulle arbejde ekstra hårdt, hvilket ikke vil gøre den særlig effektiv.
Spar penge med en varmepumpe
Man kan spare mange penge ved at bruge en varmepumpe. Selvom pumpen bruger el, så er de langt mere klimavenlige og billigere at have end typisk elvarme.
Den bruger nemlig kun 1/4 af den strøm, som en normal el-radiator bruger på at varme et hus op. Man kan altså derfor spare mange penge i længden ved at bruge en varmepumpe, hvor man også gør noget, der er miljøvenligt.
Hvor lang levetid har en varmepumpe, og hvad koster den?
Prisen på en varmepumpe kan variere rigtig meget alt efter huset størrelse, udeareal og varmebehovet. Man kan dog regne med cirka 100.000-200.000 kr. for en god varmepumpe.
Hvis man skal betale så mange penge, så forventer man også, at varmepumpen holder i mange år. Hvis huset er velisoleret og pumpen bliver etableret korrekt, så kan man godt regne med, at det er en engangsinvestering.
Fordele ved en varmepumpe
Der er rigtig mange fordele ved at bruge en varmepumpe. Den er bedre for klimaet, hvilket er en rigtig stor fordel. Folks klimaaftryk kommer mere og mere på tale. På samme tid, at den er bedre for klimaet, så sparer man også selv rigtig mange penge.
Der er altså dobbelt værdi i at have en varmepumpe. De penge, som man bruger på en varmepumpe vil lige så stille tjene sig selv hjem igen ved, at varmeregningen bliver mindre og mindre.
Ulemper ved en varmepumpe
Som med så meget andet, så er der også ulemper ved at have en varmepumpe. Hvis ikke ens bolig er velisoleret, så kan det give problemer. Det er dyrt at få installeret en varmepumpe. Anlæggene kører på el, hvilket derfor gør, at priserne på el bestemmer hvor meget det koster at varme huset. Det kræver også plads at grave slanger ned i jorden ved et jordvarmeanlæg.
Disse typer af varmepumper findes der
Der findes 3 forskellige typer af varmepumper. Den første er en jordvarmepumpe. Man kalder den også væske-til-vandpumpen. Her bliver varmen i det øverste jordlag udnyttet. Denne type varmepumpe kan bruges som den eneste varmekilde, da den er meget effektiv. Det er den mest effektive type, men den er også lidt dyrere at få installeret.
En anden type er luft-til-vandpumpen. Her sidder der en blæser uden på huset, ligesom man kender fra aircondition. Princippet er det samme som jordvarmepumpen. Varmen kommer dog i stedet fra luften og ikke jorden ved denne type. Den er ikke helt lige så effektiv, men skal heller ikke bruge nær så meget plads.
Den sidste type er luft-til-luft pumpen. Varmen kommer også her fra luften. Det er dog ved hjælp af en blæser, at den varmer huset op og ikke gennem vand. Den bruges altså ikke til radiator eller opvarmning af brugsvand.
Hvilken varmepumpe er bedst?
Læs her for at finde en test af de forskellige varmepumper. Så kan du finde den der passer bedst til dig. Det er nemlig det vigtigste.
Herudover så handler det også om at finde den varmepumpe, som simpelthen bare er bedst. Det er her, man vil få mest for sine penge. Derfor skal man sørge for at købe den bedste, da kvaliteten er højest her. Der er derfor også mindre chance for, at varmepumpen går i stykker og man derfor skal bruge penge på en reparation eller en ny varmepumpe.