Du kan højst sandsynligt sagtens sænke dit energiforbrug i dit hjem. Der er mange penge at spare, hvis du bliver mere miljøbevidst. Om det er varmeregningen der skal spares på, eller noget helt andet, kan du blive klogere på ved at læse vores råd.

1. Skift til LED-belysning

LED-belysning kan give store energibesparelser i hjemmet, og du sparer penge samtidig. LED-pærer holder meget længere end almindelige glødepærer, faktisk helt op til 15 gange længere. Du mister dog ikke noget kvalitet. LED-pæren giver fuld lysstyrke med det samme, hvilket du nok vil sætte pris på. En LED-pære er en smule dyr, men den lange levetid gør op for det.

2. Kvit standby

Det er vigtigt at slukke helt for de apparater, du ikke bruger. En computer, spillekonsol, eller andet lignende elektronik, kan koste flere hundrede kroner om året – alene i standby-forbrug. Så der er masser af penge at spare.
Det er særligt de ældre apparater der bruger meget strøm, selvom de er på standby. En tommelfingerregel siger, at udstyr der er produceret før 2013 bruger meget strøm på standby. Er dit produkt nyere end det, så er det lavet efter EU’s regelsæt om forbrugerelektronik. Reglen siger, at elektronik fra 2013 og opefter, maksimalt må have et standby-forbrug på 1W.

3. Tips til køleskab

Dit køleskab er en af de ting, der bruger mest strøm i dit hjem. Det skal holde en temperatur på 5 grader, og er dermed konstant i brug. Sørg først og fremmest for, at køleskabet er indstillet til 5 grader. Er temperaturen lavere end dette, forhøjer det dit energiforbrug.
Du kan endvidere gøre nogle ting, der hjælper dit køleskab med, ikke at bruge for meget strøm, og arbejde ekstra hårdt for at holde temperaturen nede. Det er f.eks. en god idé at lade din varme mad køle ned, inden du sætter det i køleskabet. Dermed skal køleskabet ikke bruge unødig energi på at køle det. Omvendt kan du med fordel tø dine frostvarer i køleskabet, så de hjælper køleskabet med at holde koldt – uden at bruge ret meget strøm.

4. Tips til fryser

Angående temperatur, gør det samme sig gældende for fryseren, som med køleskabet. Sørg for, at temperaturen ikke kommer under de nødvendige -18 grader. Derudover er et godt råd, hele tiden at have sin fryser fyldt. Din fryser bruger meget mere strøm, hvis den kun er halvt fyldt. Er fryseren helt fuld, hjælper dine madvarer med at køle hinanden ned. Har du ikke mad nok til at fylde fryseren, kan du faktisk med fordel lægge f.eks. bøger derned, for at fylde den ud.

5. Opvaskemaskinen

Det er til at starte med vigtigt, at du ikke har en unødvendig stor opvaskemaskine. Køb derfor kun efter behov. Store opvaskemaskiner bruger mere energi og vand end de mindre opvaskemaskiner. Du skal også huske at fylde din opvaskemaskine helt, inden du sætter den i gang. Brug herefter et så kort program som muligt, og gerne ved så lave temperaturer som muligt. Hvis du f.eks. sætter din opvaskemaskine til at vaske ved 50 grader i stedet for 65, vil din maskine bruge omkring 20 procent mindre i strøm.
Det er i øvrigt en myte, at du nødvendigvis skal skylle dit service af, før du sætter det i opvaskemaskinen. Nyere opvaskemaskiner har intet problem med at få dit service rent, og holder du blot lågen lukket helt, så tørrer maden ikke ind i tallerkenerne.

6. Opvarmning af din bolig

Opvarmning af din bolig står ofte for omkring halvdelen af dit årlige energiforbrug. Derfor er det et af de vigtigste områder at sætte ind, hvis du vil spare penge.
Du kan med fordel sænke lidt på temperaturen derhjemme. Overvej om du kan sænke temperaturen derhjemme med bare enkelt grad, da det kan spare dig helt op til 5% af dit varmeforbrug. Typisk bruger en dansk husstand omkring 10-15.000 koner på varme årligt, så der er masser af penge at spare.
Hold øje med at temperaturen aldrig bliver alt for lav, da det så kræver meget energi at få opvarmet boligen igen. Når du f.eks. lufter ud, og det vigtigt at du gør det kort og intensivt. Sørg for at åbne dine vinduer helt, så det er hurtigt klaret. Hvis du lufter ud i lang tid, og vægge og møbler når at blive kolde, skal der også bruges ekstra energi på at få varmen tilbage.

7. Badeværelset

Mange danskere lader vandet løbe alt for ofte, f.eks. når de børster tænder. Det er unødvendigt vand at bruge, så husk derfor at lukke for hanen når du ikke bruger den. Der er også mange penge at spare, hvis du tænker over hvor lang tid du går i bad. Hvis du har et karbad, skal du overveje hvor meget du i fremtiden skal bruge det. Selvfølgelig er det ok at du tager et karbad en gang i mellem, men det bruger 4 gange så meget energi som et normalt brusebad. Endvidere kan du bruge et brusehoved med sparefunktion.
Husk også at holde øje med dit toilet. Løber dit toilet, kan det give et spild på omkring 200 liter vand om dagen.

Generelt er det vigtigt at du holder øje med dit energiforbrug, og samtidig tænker over, hvor meget du bruger. Alene det, at du er opmærksom på det, er faktisk medvirkende til store besparelser. Hold øje med dine målere, sæt dig nogle mål, og god fornøjelse med at spare energi!

På Energistyrelsens forbrugerside kan du læse endnu mere om, hvordan du sparer på energien i din bolig.