bruser

Sådan sparer du på varmeudgifterne i hjemmet

Ser du også på varmeregningen og undrer dig over hvor i din bolig, du dog bruger al den energi? Så kan vi trøste dig med, at du er langt fra den eneste. Varmeforbruget er for mange en uløselig gåde, og selv garvede husejere let kan misse en kæmpe varmesluger et sted i hjemmet – det kræver blot, at én ting i boligen er for gammel, dårligt isoleret eller har en anden usynlig fejl. Heldigvis kan uvidenheden let kureres ved at forhøre sig ved husejere med mere erfaring end en selv eller fagpersoner – og med vores råd til at komme de mest almindelige problemer med varmeforbruget til livs nedenfor, går du heller ikke galt i byen. Læs videre og bliv klogere på din varmeregning.

sparehus

Vaner eller konstruktionsfejl? Find kilden til forbruget

Særligt i familier med teenagebørn kan det nemt blive starten på et skænderi at bede alle om at tage kortere bade, skrue ned for radiatorerne, spare på tøjvaskene osv. på én gang – så for jeres egen skyld bør I som noget af det første kortlægge, hvor problemet rent faktisk er, og hvilke vaner, I ikke akut behøver at ændre. Sæt jer ned og gennemgå alle de steder i huset, hvor I på den ene eller den anden måde aktivt bruger varme: Tager folk generelt alt for lange brusebade? Gløder radiatorerne dag og nat, året rundt, eller er der en anden varmekilde, der har det med at køre unødigt? Så kan problemet nemt løses med en fælles aftale om at justere denne adfærd, så der bliver flere penge til andre fede ting i hverdagen.

Når boligen sluger varmen

Men hvad så, hvis I rent faktisk har ganske fornuftige vaner over hele linjen, og det overdrevne varmeforbrug ikke giver mening for jer? I det tilfælde er der ingen grund til, at hele familien vender op og ned på hverdagen og spinker og sparer på varmen – så er det sandsynligvis selve huset, I skal undersøge for dårlig isolering, utætte vinduer og døre, osv. Vinduerne er en del af huset, som de færreste starter med at mistænke for at være pengeslugeren – men det kan faktisk betale sig at kigge dem efter i sømmene. Særligt vinduer fra 1960- og 1970’erne kan trænge til en udskiftning, da man i denne periode fremstillede de afsindigt populære termovinduer af splintved – en del af træet, som giver kamme og vinduesrammer af yderst ringe kvalitet og holdbarhed. Følg anvisning i denne guide, hvis du overvejer at skifte dine vinduer ud.

Skriv en kommentar